سیاه شدن سر استخوان ران

سیاه شدن سر استخوان ران یا نکروز چیست؟

 سیاه ‌شدن سر استخوان ران یا سیاه شدن اسخوان لگن، یکی از بیماری‌هایی است که مفاصل استخوانی فرد را درگیر خود کرده و می‌تواند زندگی را برای شخص سخت کند. نام علمی سیاه ‌شدن سر استخوان ران، Avascular Necrosis of the femoral head است. البته به این بیماری استئونکروز (Osteonecrosis) نیز می‌گویند.

سیاه ‌شدن سر استخوان ران به دلیل اختلال در خون‌رسانی به پروگزیمال فمور (استخوان ران) ایجاد می‌شود. تغییرات در جریان خون ممکن است به دنبال یک رویداد آسیب‌زا یا ناشی از یک علت غیرتروماتیک و بی‌ارتباط با حادثه رخ دهد. هنگامی که جریان خون قطع می‌شود، بافت استخوانی می‌میرد و استخوان فرو می‌ریزد. اگر نکروز در نزدیکی مفصل اتفاق بیفتد، سطح مفصل می‌تواند دچار فروپاشی شود. این وضعیت ممکن است در هر استخوانی رخ دهد اما اغلب در انتهای یک استخوان بلند اتفاق می‌افتد. سیاه ‌شدن سر استخوان ران، می‌تواند بر روی یک استخوان، چندین استخوان در یک‌زمان، یا استخوان‌های مختلف در زمان‌های مختلف تأثیر بگذارد.

نوع شکستگی، جابه‌جایی، زمان بین آسیب و جراحی مهم‌ترین عوامل در ارزیابی خطر ابتلا به نکروز هستند. تشخیص نکروز را می‌توان بر اساس شکایات بیمار، تاریخچه پزشکی و یافته‌های رادیوگرافی انجام داد. در مورد درمان سیاه‌ شدن سر استخوان ران تا به امروز اتفاق‌نظر وجود ندارد. در مراحل اولیه بیماری، روش‌های غیر جراحی توصیه می‌شود و شامل درمان دارویی و فیزیوتراپی است. جراحی برای بیماران مبتلا به بیماری پیشرفته توصیه می‌شود. در این مقاله، به علت و عوامل این بیماری خواهیم پرداخت و در انتها راه‌های درمان سیاه‌ شدن سر استخوان ران را بررسی خواهیم کرد.

علت سیاه شدن سر استخوان ران

 چه چیزی باعث نکروز می‌شود؟ سیاه‌ شدن سر استخوان ران زمانی رخ می‌دهد که جریان خون به استخوان قطع شود یا کاهش یابد. کاهش جریان خون می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:

1) آسیب مفصلی

  • شکستگی لگن: شکستگی لگن می‌تواند به عروق خونی که به سر استخوان ران خونرسانی می‌کنند، آسیب برساند. این آسیب می‌تواند منجر به قطع یا نقص خونرسانی به سر استخوان ران و در نهایت سیاه شدن آن شود.
  • دررفتگی لگن: یک آسیب، مانند دررفتگی مادرزادی لگن ، ممکن است به عروق خونی مجاور خود صدمه بزند. همچنین درمان‌های سرطان، شامل پرتودرمانی نیز می‌تواند استخوان را ضعیف کرده و به رگ‌های خونی آسیب برسانند.

2) بیماری های عروقی

  •  رسوبات چربی در رگ های خونی:چربی (لیپیدها) می‌تواند عروق خونی کوچک را مسدود کند. این عامل باعث کاهش جریان خون در استخوان‌ها می‌شود.
  • لخته شدن خون: لخته شدن خون در عروق خونی که به سر استخوان ران خونرسانی می‌کنند.
  • تصلب شرایین: تصلب شرایین، که به نام آترواسکلروز نیز شناخته می‌شود، یک بیماری است که در آن شریان‌ها تنگ و سخت می‌شوند. این تنگی و سختی می‌تواند جریان خون به سر استخوان ران را مختل کند و منجر به سیاه شدن استخوان لگن شود.

3) بیماری های خاص:

  • اختلالات انعقادی خون: بیماری‌های خاص مانند کم‌خونی سلول داسی‌شکل و بیماری گوچر (گوشه) نیز می‌توانند جریان خون در استخوان را کاهش دهند.
  • بیماری‌های خودایمنی: بیماری‌هایی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس می‌توانند خطر ابتلا به نکروز استخوان لگن را افزایش دهند.

4) عوامل غیر تروماتیک:

گاهی اوقات علت نکروز توسط جراحت یا آسیب ایجاد نشده و به طور کامل ناشناخته است. تأثیر ژنتیک همراه با استفاده بیش‌ازحد الکل، استفاده طولانی‌مدت از داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها و سایر بیماری‌ها احتمالاً در بیماری سیاه ‌شدن سر استخوان ران نقش دارند.

علائم سیاه شدن سر استخوان ران

علائم سیاه شدن سر استخوان ران

در ادامه می‌خواهیم به شایع‌ترین علائم سیاه ‌شدن سر استخوان ران بپردازیم. توجه داشته باشید که هر فردی ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کند. همچنین برخی از افراد در مراحل اولیه نکروز هیچ علامتی ندارند.

 یکی از عوارض سیاه شدن استخوان لگن احساس درد شدید است.در ابتدای بیماری، فرد در ناحیه‌ی ران به‌خصوص در قسمت کشاله و قسمت جلویی ران، احساس درد می‌کند. این احساس درد در ابتدا فقط هنگامی شدید و غیرقابل‌تحمل می‌شود که فرد فعالیت بدنی زیادی داشته باشد. با بدتر شدن وضعیت و پیشرفت بیماری، شدت درد در بیمار بیشتر می‌شود. در نهایت، ممکن است فرد حتی زمانی که دراز کشیده است، درد را احساس کند.

 عامل دیگری که می‌تواند باعث آزار بیماران مبتلا به سیاه ‌شدن سر استخوان ران شود، محدوده‌ی حرکتی کم است. این عامل به علت تغییر شکل سر استخوان ران و کوتاه‌شدن آن به وجود می‌آید و باعث ایجاد مشکل در راه‌ رفتن فرد و حتی لنگ زدن بیمار می‌شود. درد می‌تواند خفیف یا شدید باشد و معمولاً به‌تدریج ایجاد می‌شود. درد همراه با نکروز ممکن است روی کشاله ران، ران یا باسن متمرکز شود. علاوه بر مفصل ران، شانه، زانو، دست‌وپا نیز ممکن است تحت‌تأثیر قرار گیرند. برخی افراد دچار نکروز در هر دو طرف، مانند هر دو لگن یا هر دوزانو می‌شوند.

 این نکته را به‌خاطر داشته باشید که علائم نکروز ممکن است شبیه سایر مشکلات پزشکی یا بیماری‌های استخوانی باشد. همیشه برای تشخیص با متخصص و پزشک خود مشورت کنید. 

به طور کلی علائم سیاه شدن استخوان لگن می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد
  • سفتی مفاصل
  • کاهش دامنه حرکتی
  • صدای تق تق یا ساییدگی در مفصل ران
  • تورم

بیشتر بخوانید: درمان شکستگی لگن 

تشخیص سیاه شدن سر استخوان ران

پزشک برای تشخیص استئونکروز، معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و در مورد علائم شما سوال می‌کند. همچنین ممکن است از آزمایش‌های زیر برای تأیید تشخیص استفاده شود:

  • اشعه ایکس: اشعه ایکس می‌تواند نشان دهد که آیا استخوان ران دچار آسیب شده است یا خیر.
  • MRI: MRI می‌تواند تصاویری دقیق از مفصل ران ارائه دهد و به پزشک در تشخیص آسیب به استخوان ران و سایر بافت‌های مفصل کمک کند.

آیا سیاه شدن سر استخوان ران درمان دارد؟​

درمان استئونکروز به شدت بیماری و علائم شما بستگی دارد. در موارد خفیف، ممکن است درمان‌های غیرجراحی مانند موارد زیر کمک‌کننده باشد:

 درمان‌های غیر جراحی مانند اصلاح فعالیت، داروهای ضدالتهابی، تزریق‌ و فیزیوتراپی ممکن است پیشرفت آن را کاهش دهند. اما به دلیل وضعیت پیش‌رونده‌ی این بیماری، اغلب نیاز به جراحی دارد.

در ادامه به برخی از راه‌های درمان سیاه شدن سر استخوان ران می‌پردازیم:

درمان سیاه شدن سر استخوان ران

درمان نکروز استخوان لگن از طریق روش های مختلفی انجام می‌شود. درمان‌های رایج برای این بیماری عبارتند از:

 رفع یا کاهش فشار مرکزی

بافت بیمار از استخوان تحت‌تأثیر نکروز برداشته می‌شود. با این کار، درد را از بین می‌برد و باعث رشد بافت استخوانی و عروق خونی جدید می‌شود. این روش برای مراحل اولیه بیماری در افراد 35 سال و کمتر است.

  پیوند استخوان

بخشی از استخوان سالم از یک قسمت بدن – یا از اهداکننده‌ی دیگری گرفته می‌شود – و برای جایگزینی استخوان آسیب‌دیده استفاده می‌شود.

پیوند فیبولا عروقی

 بافت استخوان مرده در سر استخوان ران برداشته شده و با استخوان سالم (معمولاً از استخوان نازک‌نی) جایگزین می‌شود. با اتصال مجدد رگ‌های خونی در استخوان لگن، جریان خون بازیابی می‌شود. این درمان برای افراد ۳۵سال و کمتر مناسب است.

تعویض کامل مفصل

در این روش برای درمان سیاه‌ شدن سر استخوان ران، بافت آسیب‌دیده برداشته می‌شود و جراح آن را با یک مفصل مصنوعی به نام پروتز که از فلز، پلاستیک یا سرامیک ساخته شده، جایگزین می‌کند.

برای مطالعه بیشتر بخوانید: درمان آرتروز لگن

درمان سیاه شدن استخوان لگن با طب سنتی

همانطور که در ابتدای مقاله خواندید سیاه شدن استخوان لگن یا (استخوان ران)، عارضه‌ای بسیار دردناک و ناتوان‌کننده است که با نام نکروز استخوان فمور نیز شناخته می‌شود. در این بیماری جریان خون به قسمتی از سر استخوان ران قطع می‌شود و به دنبال آن، سلول‌های استخوانی از بین رفته و استخوان سیاه می‌شود.افرادی که درگیر این بیماری می‌شوند برای جلوگیری از روش های جراحی به شیوه های سنتی و قدیمی روی می‌آورند. درمان سیاهی استخوان لگن با طب سنتی ممکن است تا حدودی باعث بهبودی نسبی این عارضه شود.اما به طور قطع نمی‌توان برای همه افراد این روش را تجویز کرد.بهتر است قبل از هر اقدامی با یک متخصص ارتوپدی و جراح لگن و یا افرادی که در این زمینه تجربه دارند مشورت کنید. در ادامه شیوه هایی که می‌شود به روش سنتی این عارضه را درمان کرد لیست کرده ایم.

علل مختلفی می‌توانند زمینه‌ساز این عارضه باشند شامل آسیب و شکستگی استخوان لگن، بیماری های عروقی و یا بیماری های التهابی مانند آرتروز است که برای هر کدام شیوه درمان جداگانه وجود دارد.

در روش درمان با طب سنتی برای درمان سیاه شدن استخوان لگن، از ترکیبات گیاهی و داروهای سنتی مختلفی استفاده می‌شود که هدف آنها، بهبود خونرسانی به سر استخوان ران، کاهش درد و التهاب و همچنین، تقویت استخوان‌ها است.اما باید به این نکته توجه داشت که درمان سیاه شدن استخوان لگن با طب سنتی می‌تواند زمان زیادی ببرد و ممکن است نیاز به درمان چندین ماه یا حتی سال‌ها داشته باشد.

در ادامه، به برخی از مهم‌ترین روش‌های درمانی سیاه شدن استخوان لگن با طب سنتی اشاره می‌کنیم:

1) استفاده از گیاهان دارویی: 

برخی گیاهان دارویی مانند زنجبیل، زردچوبه، کندر و عسل خاصیت ضدالتهابی و ضد درد دارند که می‌توانند در بهبود علائم نکروز استخوان لگن موثر باشند.

  • زنجبیل: زنجبیل دارای خاصیت ضدالتهابی و ضد درد است و می‌تواند به کاهش درد و التهاب مفصل ران کمک کند.می‌توانید زنجبیل را به صورت دم‌کرده، رنده شده در غذا یا به صورت مکمل غذایی مصرف کنید
  • زردچوبه: زردچوبه نیز دارای خاصیت ضدالتهابی قوی است که می‌تواند به بهبود علائم نکروز استخوان لگن کمک کند.می‌توانید زردچوبه را به صورت پودر به غذا اضافه کنید یا از مکمل‌های غذایی آن استفاده کنید
  • کندر: کندر از دیرباز برای درمان بیماری‌های مفصلی و استخوانی استفاده می‌شده است. کندر می‌تواند به تقویت استخوان‌ها و بهبود روند ترمیم آنها کمک کند. می‌توانید کندر را به صورت بخور، دم‌کرده یا موضعی استفاده کنید
  • عسل: عسل دارای خاصیت ضدالتهابی و ضد میکروبی است و می‌تواند به بهبود عفونت‌های احتمالی در مفصل ران کمک کند.می‌توانید عسل را به صورت خوراکی یا موضعی استفاده کنید.

همچنین داروهای گیاهی مختلفی دیگر نیز  وجود دارند که می‌توانند به بهبود خونرسانی به سر استخوان ران کمک کنند. مانند: 

  • سیاهدانه
  • دارچین
  • سیر
  • آویشن
  • بابونه

نکته مهم: قبل از استفاده از هرگونه گیاه دارویی، حتماً با پزشک خود مشورت کنید. زیرا ممکن است این گیاهان با داروهای مصرفی شما تداخل داشته باشند یا برای شما عوارض جانبی ایجاد کنند.هیچگاه خودسرانه از گیاهان دارویی استفاده نکنید.

2) حجامت:

حجامت یک روش درمانی سنتی است که در آن از طریق ایجاد خراش‌های کوچک روی پوست و خارج کردن خون، به بهداشـت و تعادل اخلاط در بدن کمک می‌شود.برخی از افراد معتقدند که حجامت می‌تواند در درمان سیاه شدن استخوان ران (نکروز استخوان فمور) نیز موثر باشد.حجامت یکی از روش‌های درمانی سنتی است که می‌تواند به بهبود جریان خون در بدن کمک کند. حجامت در ناحیه کمر و ران می‌تواند برای درمان سیاه شدن استخوان لگن مفید باشد. 

دلایل احتمالی اثربخشی حجامت در درمان سیاه شدن استخوان ران:

  • افزایش جریان خون: حجامت با افزایش جریان خون به ناحیه لگن، می‌تواند به اکسیژن‌رسانی و خون‌رسانی بهتر به استخوان ران کمک کند.
  • کاهش التهاب: حجامت می‌تواند با خارج کردن مواد التهابی از بدن، به کاهش التهاب در مفصل ران و بهبود علائم نکروز استخوان ران کمک کند.
  • تقویت سیستم ایمنی: حجامت با تقویت سیستم ایمنی بدن، می‌تواند به مبارزه با عفونت‌های احتمالی در مفصل ران کمک کند.

3) ماساژ درمانی: 

ماساژ درمانی می‌تواند به کاهش درد و التهاب و همچنین، بهبود گردش خون در ناحیه لگن کمک کند. ماساژ درمانی با روغن‌های گیاهی مانند روغن زیتون، روغن سیاهدانه و روغن کنجد می‌تواند برای درمان سیاه شدن استخوان لگن مفید واقع شود.

4) طب سوزنی: 

طب سوزنی نیز جزو روش های درمانی سنتی محسوب می‌شود که با تحریک نقاط خاصی از بدن، می‌تواند به بهبود جریان خون و کاهش درد کمک کند. 

لازم به ذکر است که اگر سیاه شدن استخوان سر ران پیشرفت داشته باشد تنها راه درمان جراحی و تعویض مفصل لگن است. پس بهتر است برای جلوگیری از روند پیشرفت سیاه شدن استخوان لگن هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.

همچنین، به خاطر داشته باشید که طب سنتی فقط یک روش درمانی کمکی است و به تنهایی نمی‌تواند سیاه شدن استخوان ران را درمان کند. حتما برای درمان فوری به یک متخصص با تجربه ارتوپدی مراجعه کنید تا از روند افزایش  بیماری جلوگیری کنید.برای دریافت و رزرو نوبت در کلینیک ارتوپدی و جراح لگن دکتر اسکوئی با شماره های زیر تماس بگیرید. و یا با پر کردن فرم در زیر این مقاله برای رزرو نوبت اقدام کنید.

021-86081671 | 021-86081971 | 09938515036

کاهش احتمال ایجاد بیماری نکروز

  •  ترک سیگار: سیگار کشیدن یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری نکروز است. ترک سیگار می‌تواند به بهبود جریان خون و سلامت عمومی شما کمک کند.
  • کنترل وزن: چاقی یکی دیگر از عوامل خطر ابتلا به بیماری نکروز است. با حفظ وزن سالم می‌توانید خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.
  • کنترل کلسترول: کلسترول بالا می‌تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد، که به نوبه خود می‌تواند منجر به نکروز شود. با کنترل کلسترول می‌توانید خطر ابتلا به این بیماری ها را کاهش دهید.
  • کنترل فشار خون: فشار خون بالا می‌تواند به رگ های خونی آسیب برساند و خطر ابتلا به نکروز را افزایش دهد. 
  • درمان بیماری های زمینه ای: اگر بیماری های زمینه ای مانند آرتریت روماتوئید یا بیماری سلول داسی شکل دارید، مهم است که این بیماری ها را به طور موثر درمان کنید. درمان مناسب این بیماری ها می‌تواند خطر ابتلا به سیاه شدن استخوان لگن را کاهش دهد.
هزینه عمل سیاه شدن استخوان لگن

هزینه عمل سیاه شدن استخوان لگن

با پیشرفت بیماری، بهترین راه درمان سیاه‌ شدن سر استخوان ران، عمل جراحی است. عمل سیاه ‌شدن استخوان لگن جز عمل‌های ارتوپدی و درمانی محسوب می‌شود و بیمه بخشی از هزینه‌ی عمل را پرداخت می‌کند.

هزینه‌ی جراحی و عمل تعویض مفصل یا لگن در بیماران مبتلا به نکروز یکسان نیست و عوامل مختلفی در آن نقش دارند. اگر مفصل آسیب شدیدی دیده باشد، طبیعتاً هزینه‌ی عمل نیز بیشتر خواهد شد.

 قیمت پروتزها و مفصل‌های مصنوعی برای درمان بیماری، باتوجه ‌به جنس، کیفیت و برند تجاری، متفاوت است. از سایر مواردی که بر روی هزینه‌ی عمل درمان سیاه ‌شدن سر استخوان ران تأثیر می‌گذارند، می‌توان به تجربه، مهارت جراح و دولتی یا خصوصی‌بودن بیمارستان اشاره کرد.

در ادامه به بررسی هر یک از عوامل تأثیرگذار بر هزینه عمل سیاه شدن لگن می‌پردازیم:

1) نوع بیمارستان: هزینه بستری، اتاق عمل و سایر هزینه‌های بیمارستانی در بیمارستان‌های خصوصی معمولاً بیشتر از بیمارستان‌های دولتی است. به همین دلیل، هزینه عمل سیاه شدن لگن در بیمارستان‌های خصوصی نیز بیشتر خواهد بود.

2)نوع پروتز: پروتزهای مختلفی برای تعویض مفصل لگن وجود دارد که از مواد مختلف مانند فلز، پلاستیک و کامپوزیت ساخته می‌شوند. پروتزهای فلزی ارزان‌ترین نوع پروتزها هستند و پروتزهای کامپوزیتی گران‌ترین نوع پروتزها محسوب می‌شوند.

3) نوع عمل جراحی: عمل جراحی تعویض مفصل لگن به روش باز یا بسته انجام می‌شود. روش باز، روش سنتی تعویض مفصل لگن است که در آن برش بزرگی در لگن ایجاد می‌شود. روش بسته، روش جدیدتر تعویض مفصل لگن است که در آن برش کوچک‌تری در لگن ایجاد می‌شود. هزینه روش باز معمولاً بیشتر از روش بسته است.

4) تجربه جراح ارتوپد: جراحان باتجربه معمولاً هزینه بیشتری دریافت می‌کنند. این به دلیل دانش و مهارت بیشتر این جراحان است که می‌تواند منجر به بهبود نتایج عمل شود. دکتر میثم باایمان اسکویی با بیش از 10 سال سابقه درمان و جراحی مفصل لگن به بیماران زیادی که دچار شکستگی و سیاه شدن سر استخوان ران شده بودند کمک کرده است.

5) هزینه‌های جانبی: علاوه بر هزینه‌ عمل سیاه شدن استخوان لگن، هزینه‌های جانبی دیگری مانند داروها، آزمایشات، تصویربرداری و عکس سیاه شدن استخوان لگن و فیزیوتراپی نیز به هزینه عمل اضافه می‌شود.

 نکتۀ بسیار مهم برای درمان عمل جراحی و موفقیت‌آمیز بودن آن، انتخاب جراح و متخصص حاذق و ماهر است. هرچه تجربه و مهارت جراح بالاتر باشد، عمل با موفقیت بیشتری انجام خواهد شد و عوارض بسیار کمتری را خواهد داشت. برای رزرو نوبت فوق تخصص و جراح لگن در تهران می‌توانید همین حالا با شماره‌های 02186081971 | 02186081671 تماس بگیرید و یا فرم زیر را پر کرده تا همکاران ما برای رزرو نوبت با شما تماس حاصل کنند.

    آدرس کلینیک:

    تهران، خیابان ولیعصر، نرسیده به توانیر، نبش بلوار بخشندگان، مجموعه مدیکو پلاس سنتر، طبقه 5، واحد 502

    شماره کلینیک:

    ساعت کاری کلینیک:

    شنبه تا پنجشنبه
    9:00 صبح الی 5:00 بعد از ظهر

    1 دیدگاه

    • ali feli پاسخ

      سلام عکس سیاه شدن استخوان لگن رو ندارید ؟

      دسامبر 6, 2023 در 5:26 ب.ظ

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *